Σε συνάντηση που θα έχει σήμερα (14.10.2025) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Αργεντίνο ομόλογό του Χαβιέρ Μιλέι, αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα ένα πακέτο στήριξης ύψους 20 δισ. δολαρίων, με σκοπό να βοηθήσει τον σύμμαχό του να κερδίσει τις ενδιάμεσες εκλογές στις 26 Οκτωβρίου στην Αργεντινή.
Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ άρχισε ακόμη και να αγοράζει το ταλαιπωρημένο αργεντίνικο πέσο, το οποίο σήμερα διαπραγματεύεται στα 1.350 ανά δολάριο, μια κατακόρυφη πτώση από τη συναλλαγματική ισοτιμία του 2018, που ήταν περίπου 25. Αυτά τα νούμερα καταδεικνύουν τον κίνδυνο που ενέχει η επιλογή του Τραμπ να στοιχηματίσει στην Αργεντινή για τη δεύτερη θητεία του, η οικονομία της οποίας κατέρρευσε λίγο μετά τη λήψη του δανείου του ΔΝΤ κατά την πρώτη του θητεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καθώς η ύφεση επιδεινωνόταν και ο πληθωρισμός εκτοξευόταν στα ύψη, ο Μακρί (σ.σ. Πρώην Πρόεδρος της Αργεντινής) υπέστη συντριπτική ήττα στις προεδρικές εκλογές του 2019. Λίγο αργότερα, η Αργεντινή ανακοίνωσε την τελευταία σε μια μακρά ιστορία αθετήσεων πληρωμών του δημόσιου χρέους.
Ο Μιλέι αντιμετωπίζει τώρα πολλά από τα ίδια στοιχεία που βύθισαν τον Μακρί – συμπεριλαμβανομένων των φόβων των επενδυτών ότι το ισχυρό, αριστερό κίνημα των Περονιστών μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία και να ανατρέψει την πολιτική.
Ο φιλελεύθερος ηγέτης της Αργεντινής κατάφερε να φέρει τον προϋπολογισμό της χώρας σε πλεόνασμα και να μειώσει τον πληθωρισμό σε περίπου 30% από το υψηλό επίπεδο του 300%. Επίσης, προκάλεσε προβλήματα στην αγορά δαπανώντας δισεκατομμύρια για να στηρίξει το πέσο, με αποτέλεσμα να το υπερεκτιμήσουν οι περισσότεροι επενδυτές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν ο Μιλέι χρειάζεται τώρα τη βοήθεια των ΗΠΑ, αυτό δεν οφείλεται σε προηγούμενη έλλειψη χρημάτων από την Ουάσιγκτον. Το ΔΝΤ, υπό την πίεση της ομάδας του Τραμπ, συμφώνησε να χορηγήσει ένα ακόμη δάνειο 20 δισ. δολαρίων μόλις τον Απρίλιο. Αντίθετα, τα αδικαιολόγητα πολιτικά λάθη του Μιλέι – καθώς και η ανανεωμένη αντιπολίτευση – τον έβαλαν σε δύσκολη θέση πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στην Αργεντινή.
Αναλυτές λένε ότι, ακόμη και άλλη μία βοήθεια από τις ΗΠΑ μπορεί να μην ανατρέψει την τύχη του Μιλέι, θα μπορούσε τουλάχιστον να βοηθήσει να σταματήσει η διάβρωση της υποστήριξής του από τους ψηφοφόρους που είναι κουρασμένοι από την λιτότητα και εξακολουθούν να περιμένουν μια ανάκαμψη στις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και την ανάπτυξη.
«Χωρίς αυτή τη βοήθεια, το νόμισμα θα πήγαινε κατά διαόλου», είπε η Mariel Fornoni, διευθύντρια της Management and Fit, μιας εταιρείας δημοσκοπήσεων στο Μπουένος Άιρες. «Αυτό θα επηρέαζε τις τιμές, εξαλείφοντας τα οφέλη από τον πληθωρισμό που ήταν το ισχυρό σημείο του Μιλέι».
Είπε ότι ένα πακέτο διάσωσης από τις ΗΠΑ «δεν θα ακούγεται τόσο ωραίο για τους Αργεντινούς που έχουν ζήσει πολλές διασώσεις και τις συνέπειές τους», αλλά θα μπορούσε τουλάχιστον να διατηρήσει την οικονομία σταθερή μέχρι την ημέρα των εκλογών.
Βέβαια, υπάρχουν ορισμένες βασικές διαφορές μεταξύ της τελευταίας διάσωσης της Αργεντινής από τον Τραμπ – με τη χρήση δημόσιων χρημάτων των ΗΠΑ – και της έκδοσης του ΔΝΤ του 2018. Τότε, μια ιστορική ξηρασία κατέστρεψε τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, την πιο πολύτιμη πηγή δολαρίων της Αργεντινής για τη δημιουργία αποθεματικών και την αποπληρωμή του χρέους. Η οικονομία του Μιλέι είχε μια σταθερή συγκομιδή φέτος. Ήταν η συντριπτική ήττα του στις εκλογές της επαρχίας του Μπουένος Άιρες τον περασμένο μήνα που προκάλεσε πανικό στις αγορές σχετικά με τις προοπτικές του.
Οι Αμερικανοί σωτήρες του Μιλέι έχουν τα μάτια τους στραμμένα πολύ πέρα από το εμπόδιο των ενδιάμεσων εκλογών. Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ βλέπει μια επιτυχημένη Αργεντινή ως πρότυπο για άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής – Βολιβία, Κολομβία, Χιλή – που έχουν αριστερούς ηγέτες στην εξουσία και προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν, καθώς και ως προπύργιο ενάντια στην κινεζική επιρροή στην περιοχή.
«Η Αργεντινή είναι ένας φάρος εκεί κάτω, και υπάρχει η πιθανότητα να ακολουθήσουν και πολλές άλλες χώρες», δήλωσε η Μπέσεντ σε συνέντευξή του στο CNBC.
Η Αργεντινή είναι επίσης ένας σημαντικός παραγωγός σημαντικών βιομηχανικών μετάλλων όπως το λίθιο και ο χαλκός. Αυτό πιθανώς επηρεάζει τη σκέψη της Μπέσεντ και του Τραμπ, σύμφωνα με την Kezia McKeague, διευθύνουσα σύμβουλο της McLarty Associates στην Ουάσινγκτον.
«Η διαφορά μεταξύ της παρούσας στιγμής στην Ουάσιγκτον και της εποχής που ο Μακρί ήρθε με το καπέλο στο χέρι στο ΔΝΤ είναι ότι υπάρχει μια πολύ βαθύτερη κατανόηση της σημασίας των κρίσιμων ορυκτών για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», είπε. Από την άποψη των ΗΠΑ, «η Αργεντινή θεωρείται κατά κάποιον τρόπο μια αγορά-σύνορο. Φυσικά, υπάρχει μια σημαντική ομοιότητα στο ότι ο Μακρί και ο Μιλέι θεωρούνται φίλοι του Προέδρου Τραμπ».
Υπάρχουν και κάποιες ομοιότητες και όσον αφορά το προσωπικό. Ενώ το ΔΝΤ αναδιάρθρωσε την ομάδα διαπραγματεύσεων με την Αργεντινή μετά την καταστροφή του 2018, ο Μιλέι επανάφερε μερικά βασικά στελέχη από την οικονομική ομάδα του Μακρί.
Ο υπουργός Οικονομίας του Μιλέι, Λούις Καπούτο, ήταν υπουργός Οικονομικών του Μακρί και στη συνέχεια ηγήθηκε της κεντρικής τράπεζας, δηλώνοντας δημόσια χρόνια αργότερα ότι αντιτάχθηκε στην προσφυγή της Αργεντινής στο ΔΝΤ. Ο σημερινός επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Σαντιάγκο Μπαουσίλι και ο υπουργός Οικονομικών, Πάμπλο Κίρνο, κατείχαν επίσης υψηλές θέσεις πολιτικής υπό τον Μακρί, ενώ ο τσάρος της απορρύθμισης του Μιλέι, Φεντερίκο Στουρτσενέγκερ, ηγήθηκε της νομισματικής αρχής εκείνη την εποχή.
Ο Καπούτο και ο Μπέσεντ γνωρίζονται από τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης Μακρί το 2016, όταν η Αργεντινή διαπραγματευόταν με τους πιστωτές που δεν είχαν αποδεχτεί τη συμφωνία, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές.
Ο Καπούτο θυμήθηκε ότι δέχτηκε κριτική από το ΔΝΤ μετά την δαπάνη δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της τρίμηνης θητείας του στην κεντρική τράπεζα το 2018, σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να σταματήσει η φυγή κεφαλαίων.
Πηγή: newsit.gr | Συντάκτης: Βασιλική Λαμπράκη
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη του energy942.gr (φωτογραφίες από διαδίκτυο).