Ανησυχητική είναι η κατάσταση στα αχλάδια του Τυρνάβου, σύμφωνα με την Κατερίνα Καραμούστου, γεωπόνο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δένδρων – ΟΠ Γαία Φρούιτ. «Η παραγωγή είναι μειωμένη σε όλες σχεδόν τις ποικιλίες», σημειώνει η ίδια. «Στην ποικιλία Sissy, για παράδειγμα, η απόδοση κυμαίνεται από 0% έως 10%. Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στις Williams και Highland, με 20%-30%. Στα Κρυστάλλια, όμως, η μείωση φθάνει το 50%», συνοψίζει.
Η κα Καραμούστου εκτιμά ότι η χρονιά θα αφήσει βαρύ αποτύπωμα στο εισόδημα των αχλαδοπαραγωγών, αποδίδοντας τα προβλήματα σε δύο βασικούς παράγοντες: Τον ισχυρό παγετό του Απριλίου, όταν η θερμοκρασία έπεσε στους -4 βαθμούς Κελσίου για πολλές ώρες, και τις έντονες βροχοπτώσεις που ακολούθησαν, οι οποίες εμπόδισαν την ομαλή γονιμοποίηση. «Το αποτέλεσμα ήταν υψηλά ποσοστά καρπόπτωσης και δραματική μείωση στην τελική συγκομιδή», καταλήγει.
Πηγή: ypaithros.gr | Συντάκτης: Αργυρίου Γιώργος, Ρούστας Γιώργος, Σάρρος Γιάννης
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη του energy942.gr (φωτογραφίες από διαδίκτυο).