Και προσθέτει: «Η εμπειρία τους εμπλουτίζεται με επισκέψεις σε εργοστάσια εξοπλισμού τυροκομείων όπου ενημερώνονται για τις καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές, που προτείνουν για τον τυροκομικό κλάδο, και για σύγχρονες λύσεις, όπως τα προκατασκευασμένα τυροκομεία. Επίσης, γνωρίζουν μονάδες αγροτουρισμού, που δεν εκτρέφουν απλά ζώα και παράγουν τυρί, αλλά προσφέρουν ταυτόχρονα φιλοξενία, γευσιγνωσίες και εμπειρίες στους επισκέπτες. Αυτό το μοντέλο παραγωγής, σε συνδυασμό με τον τουρισμό, αποτελεί για τους μαθητές πηγή έμπνευσης για νέες επιχειρηματικές ιδέες: Πώς, δηλαδή, μια μικρή οικογενειακή μονάδα μπορεί να εξελιχθεί σε κέντρο αγροτουρισμού, να προσελκύσει επισκέπτες, να δώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα της και να δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις εργασίας στην ύπαιθρο. Ενδιαφέρουσες πάντα είναι και οι επισκέψεις σε μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, όπου η τεχνολογία αιχμής, οι σύγχρονες γραμμές παραγωγής και τα καινοτόμα προϊόντα συναντούν την παράδοση και συνυπάρχουν με τους κανόνες ευζωίας και τη βιωσιμότητα. Μια νέα εμπειρία είναι οι περιηγήσεις σε αγορές τροφίμων με προϊόντα παραγωγών, όπου οι σπουδαστές παρατηρούν ότι τα τοπικά τυριά και γενικότερα τα προϊόντα υψηλής ποιότητας μπορεί να πωλούνται σε σημαντικά υψηλότερες τιμές από τα βιομηχανικά αντίστοιχα».
ΠΟΠ τυριά
Εκτός από τα παραπάνω, ιδιαίτερη θέση στο εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ιταλία κατέχουν οι επισκέψεις σε τυροκομεία, που παράγουν τα εμβληματικά ΠΟΠ ιταλικά τυριά Parmigiano Reggiano και Grana Padano. Όπως η ίδια αναφέρει, «εκεί οι σπουδαστές βλέπουν από κοντά την πολυεπίπεδη διαδικασία παραγωγής τους, αλλά και για την αυστηρή τήρηση και επίβλεψη των προϋποθέσεων που απαιτεί η νομοθεσία, ώστε να προστατεύονται με ασφάλεια τα ΠΟΠ αυτά τυριά από απομιμήσεις».
Πολιτιστικές εμπειρίες
«Και βέβαια, ένα τέτοιο ταξίδι δεν θα μπορούσε να στερείται πολιτιστικών εμπειριών», συμπληρώνει η κα Μέγα και συνεχίζει, λέγοντας ότι «οι μαθητές επισκέπτονται ιστορικές πόλεις και μνημεία και γνωρίζουν από κοντά τον ιταλικό τρόπο ζωής. Μέσα από την καθημερινή επικοινωνία, βελτιώνουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες και, γνωρίζοντας μια διαφορετική κοινότητα ανθρώπων, καλλιεργούν ανοιχτό πνεύμα και ευρωπαϊκή συνείδηση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από το Erasmus+, η σχολή συμμετέχει και στο πρόγραμμα AEDIL Dairy CoVE – European Excellence in Dairy Learning, στο πλαίσιο του οποίου διοργανώθηκε Συνάντηση και Εργαστήριο Τυροκομίας στη Σαμψούντα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τετραμελή αντιπροσωπεία της Γαλακτοκομικής Σχολής, αποτελούμενη από τρεις σπουδαστές και έναν διδάσκοντα.
«Με τα εφόδια που ήδη κατέχουν από τη σχολή, οι σπουδαστές ανταποκρίνονται άριστα σε όλες τις προκλήσεις, αποδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο της εκπαίδευσής τους. Τα εκπαιδευτικά ταξίδια δεν είναι απλώς μια εμπειρία ζωής, αλλά ένα ουσιαστικό εργαλείο μάθησης που ενισχύει την επαγγελματική τους εξέλιξη και τους προετοιμάζει με τον καλύτερο τρόπο για το μέλλον», καταλήγει η κα Μέγα.
Πηγή: ypaithros.gr | Συντάκτης: Αποστολοπούλου Bικτωρία
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη του energy942.gr (φωτογραφίες από διαδίκτυο).