Στην αναζήτηση μιας νέας προοπτικής, η οποία θα απογειώσει για τα καλά την καλλιέργεια οινοστάφυλων και τα προϊόντα που παράγονται στον αμπελώνα, βρίσκεται η Μεσσηνία. Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον νομό, ο Κώστας Ψαρούλης από την Οινοποιία Ψαρούλη δηλώνει ότι «οι αμπελώνες έχουν μία φθίνουσα πορεία, αφού εγκαταλείπουν οι μικροί παραγωγοί-καλλιεργητές. Οι βασικές αιτίες είναι οι κλιματολογικές συνθήκες και η αύξηση του κόστους καλλιέργειας».
Σε ό,τι αφορά τα οινοποιεία, ο κ. Ψαρούλης σημειώνει ότι «αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν πάνω από 20 άδειες οινοποιείων, αλλά σοβαρή δουλειά κάνουν πέντε με έξι επιχειρήσεις». Στο εμπορικό κομμάτι, ο ίδιος επισημαίνει τη συνεργασία της δικής του επιχείρησης με την Aegean Airlines για να προωθήσει τον ελληνικό οίνο και να φέρει τη γεύση της Μεσσηνίας σε όλο τον κόσμο, αλλά και τις συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες και εστιατόρια. «Το 50% της παραγωγής μας εξάγεται», αναφέρει ο κ. Ψαρούλης.
Αιχμή του δόρατος το Φιλέρι
Από τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας όπου και δραστηριοποιούνται αρκετά οινοποιεία, ο Αντώνης Παρασκευόπουλος τονίζει ότι «στην Τριφυλία καλλιεργούνται 4.000 στρέμματα οινοποιήσιμων σταφυλιών. Υπάρχουν πολλές ελληνικές και ξένες ποικιλίες. Η κυρίαρχη δύναμη είναι το Φιλέρι. Το τοπικό Φιλέρι δίνει τόσο ροζέ όσο και λευκά κρασιά».
Η οριοθετημένη περιοχή για την παραγωγή των οίνων με ΠΓΕ Τριφυλία περιλαμβάνει τις περιοχές Νέστορας, Γαργαλιάνοι, Φιλιατρά, Κυπαρισσία, Αυλώνας, Αετός, Δώρι, Είρα και Τριπύλα του Νομού Μεσσηνίας στην Πελοπόννησο, σε υψόμετρο από 50 έως 300 μέτρα.
Στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου, η ζώνη του ΠΓΕ Μεσσηνία, που θεσπίστηκε το 1989, περιλαμβάνει τα όρια της ομώνυμης περιφερειακής ενότητας.
Πηγή: ypaithros.gr | Συντάκτης: Αργυρίου Γιώργος
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη του energy942.gr (φωτογραφίες από διαδίκτυο).