Η γαλοπούλα, η οποία σήμερα θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, έχει μακραίωνη ιστορία. Προέρχεται από την αμερικανική ήπειρο και οι πρώτοι Ευρωπαίοι που την αντίκρισαν ήταν οι Ισπανοί εξερευνητές του 16ου αιώνα, οι οποίοι την ονόμασαν «πουλί των Ινδιών», πιστεύοντας ότι βρίσκονταν στη μακρινή Ανατολή. Από τις αρχές του 19ου αιώνα, καθιερώθηκε στα Χριστουγεννιάτικα μενού, αντικαθιστώντας τη χήνα, την πάπια και τον κύκνο που προτιμούσαν παλαιότερα οι ευρωπαϊκές αριστοκρατίες. Σήμερα, σχεδόν εννέα στους δέκα κεντροευρωπαίους δηλώνουν πως «τα Χριστούγεννα δεν είναι τα ίδια χωρίς τη γαλοπούλα»!
Πέρα από την παράδοση και τη γεύση της, το κρέας γαλοπούλας ξεχωρίζει και για τη θρεπτική του αξία: είναι χαμηλότερο σε λιπαρά και χοληστερόλη σε σχέση με το κοτόπουλο, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο.
Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή συνεχίζει να επενδύει στην εκπαίδευση και την καινοτομία, προσφέροντας στους καταναλωτές ένα προϊόν που δεν είναι απλώς η «ατραξιόν» του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, αλλά και σύμβολο της σύνδεσης της παράδοσης με τη γνώση. Με κάθε γαλοπούλα που φτάνει στα ελληνικά σπίτια, η Σχολή υπενθυμίζει ότι η γαστρονομία μπορεί να συνυπάρχει με την εκπαίδευση, την ποιότητα και την κοινωνική προσφορά.
Ακολουθεί πίνακας με τη θρεπτική αξία της γαλοπούλας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
ΜΕΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΡΕΑΤΟΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ
|
ΑΝΑ 100g |
ΑΝΑ 250g* |
|
|
Ενέργεια |
102,95 kcal 435,35 kjoule |
257,38 kcal 1.088,38 kjoule |
|
Πρωτείνες |
21,60 g |
54,00 g |
|
Υδατάνθρακες Εκ των οποίων Σάκχαρα |
||
|
Λιπαρά Εκ των οποίων Κορεσμένα Μονοακόρεστα Πολυακόρεστα |
1,75 g 0,53 g 0,52 g 0,65 g |
4,38 g 1,33 g 1,30 g 1,63 g |
|
Χοληστερόλη |
55,25 mg |
138,13 mg |
|
Εδώδιμες Ίνες |
0 g |
0 g |
|
Νάτριο |
0,09 g |
0,23 g |
*Συνήθως μια μερίδα κρέατος γαλοπούλας είναι 250g
Πηγή: ypaithros.gr | Συντάκτης: ypaithros.gr
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη του energy942.gr (φωτογραφίες από διαδίκτυο).


























