Σταθερή η κατανάλωση
Η εσωτερική κατανάλωση σιτηρών στην ΕΕ προβλέπεται να μείνει ουσιαστικά αμετάβλητη (+0,3%). Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής συνεχίζει να κατευθύνεται στις ζωοτροφές, που θα διαμορφωθεί μόλις κατά 0,3% πάνω από τον πενταετή μέσο όρο. Η στασιμότητα αυτή αντανακλά τη γενικότερη κόπωση της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας, με εξαίρεση την παραγωγή κοτόπουλου, που παραμένει σε άνοδο. Σταθερή προβλέπεται και η χρήση σιτηρών για βιομηχανικούς σκοπούς (βιοαιθανόλη, άμυλα κ.ά.), κινούμενη 1,2% πάνω από τον πενταετή μέσο όρο.
Προκλήσεις
Παρά τη θετική εικόνα, η έκθεση της Κομισιόν υπογραμμίζει ότι η ευρωπαϊκή γεωργία παραμένει ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις κλιματικές αντιθέσεις. Η ανομοιογενής εικόνα μεταξύ χωρών –με ξηρασία σε κάποιες περιοχές και πλημμύρες σε άλλες– δείχνει ότι η σταθερότητα των τελευταίων δεκαετιών δεν είναι δεδομένη.
Επιπλέον, οι εμπορικές ισορροπίες μπορεί να μεταβληθούν γρήγορα, αν η διεθνής αγορά πιεστεί από γεωπολιτικές εξελίξεις ή αλλαγές στη ζήτηση από την Ασία.
Πηγή: ypaithros.gr | Συντάκτης: Διαμαντόπουλος Χρήστος
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη του energy942.gr (φωτογραφίες από διαδίκτυο).