Η καλλιέργεια της μαστίχας στη νότια Χίο άντεξε αιώνες, πολέμους, σεισμούς και πυρκαγιές. Σήμερα, όμως, δοκιμάζεται από σύγχρονες προκλήσεις: την κλιματική κρίση, την τεχνολογική μετάβαση, την έλλειψη νέων καλλιεργητών και την ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές.
Από το παρελθόν στο μέλλον: Μπορεί η μαστίχα να αντέξει;
«Η απάντηση είναι ξεκάθαρη ναι, αλλά όχι χωρίς εξέλιξη», απαντά στο παραπάνω ερώτημα ο κ. Χατζηλαζάρου και σημειώνει ότι η μαστιχοκαλλιέργεια έχει ήδη ενσωματωθεί στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO, στη στρατηγική βιώσιμης γεωργίας της ΕΕ και στο σύγχρονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για φυσικά, πιστοποιημένα προϊόντα.
«Το πρόγραμμα λειτουργεί σαν γέφυρα ανάμεσα στον παραδοσιακό τρόπο και το απαιτητικό περιβάλλον της εποχής», τονίζει.
Αγροτική εκπαίδευση που αλλάζει ζωές – Γυναίκες και νέοι: Η νέα δύναμη των μαστιχοχωριών
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα μεταμορφώνει τον ρόλο του νέου παραγωγού, αφού -κατά τον ίδιο- τού μαθαίνει γιατί κάνει αυτό που έμαθε εμπειρικά, γίνεται φορέας μετάδοσης γνώσης, συνδέεται με δίκτυα επιστημονικής υποστήριξης και αποκτά επαγγελματική ταυτότητα και αυτοπεποίθηση.
Μάλιστα, οι γυναίκες έχουν ενεργό και ισότιμο ρόλο στην καλλιέργεια και την επεξεργασία της μαστίχας και «το πρόγραμμα τις στηρίζει, εκπαιδεύει και εμπνέει», υπογραμμίζει.
Παράλληλα δε, νεαροί παραγωγοί επιστρέφουν από τα αστικά κέντρα και επενδύουν σε μια καλλιέργεια που αρχίζει να αποδίδει οικονομικά και ποιοτικά, μιας και, σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές ανεβαίνουν, η ζήτηση είναι σταθερή, και η γνώση είναι πια εργαλείο.
Η μαστίχα στο φάρμακο, τα καλλυντικά, τη γαστρονομία
Η διεύρυνση των χρήσεων της μαστίχας (φαρμακευτική, καλλυντική, διατροφική) προσθέτει υπεραξία και εξωστρέφεια: επούλωση τραυμάτων, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση και προϊόντα στοματικής υγιεινής, καλλυντικά, φυσικά συμπληρώματα
«Η μοναδικότητα της μαστίχας της Χίου τη μετατρέπει σε ένα από τα πιο αυθεντικά και ανταγωνιστικά προϊόντα της Μεσογείου», σημειώνει.
Από την παράδοση στην παγκόσμια καινοτομία
Το πρόγραμμα «Μαστιχόδεντρα» δεν είναι απλώς μια επιδοτούμενη δράση. Είναι μια ζωντανή κοινότητα ανθρώπων, επιστημόνων, παραγωγών και φορέων που αποδεικνύουν καθημερινά ότι η παράδοση και η καινοτομία μπορούν να συνυπάρχουν.
«Όπως έγινε επί αιώνες, έτσι και σήμερα, η μαστιχοκαλλιέργεια θα συνεχίσει δυναμικά στο νότιο τμήμα του νησιού της Χίου, χαρίζοντάς μας το πολύτιμο δάκρυ της και γεμίζοντάς μας με τη γεύση και το άρωμά της», καταλήγει ο κ. Χατζηλαζάρου.
Πηγή: ypaithros.gr | Συντάκτης: ypaithros.gr
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη του energy942.gr (φωτογραφίες από διαδίκτυο).