Η στροφή των νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα δεν είναι απλώς μια τάση της εποχής, αλλά μια πραγματικότητα που αλλάζει το πρόσωπο της ελληνικής γεωργίας. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο αγρότης Νίκος Μπάρδας, από τη Θεσσαλία με σπουδές γεωπονίας, ο οποίος το 2014 αποφάσισε να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση στον αγροτικό χώρο, δίνοντάς της όμως ένα νέο, πιο σύγχρονο και εξωστρεφές αποτύπωμα, εστιάζοντας στην παραγωγή του αράπικου φιστικιού, ως απάντηση στην εισαγωγή από ξένες χώρες. Το 2016, μαζί με τον αδερφό του, Ιγνάτιο, αποφάσισαν να περάσουν και στη μεταποίηση, με την επωνυμία «Μπάρδας Family», έτσι ώστε να δώσουν προστιθέμενη αξία στα προϊόντα τους.
Το 2016, μόλις δύο χρόνια μετά την είσοδό τους στην παραγωγή, αποφάσισαν να επενδύσουν στη μεταποίηση. «Το κάναμε για να δώσουμε μια υπεραξία στο προϊόν μας και να έχουμε εναλλακτικές στην προώθησή του», αναφέρει ο Νίκος. Έτσι, δημιουργήθηκε μια μονάδα που εξειδικεύεται στην επεξεργασία ξηρών καρπών, παράγοντας προϊόντα, όπως πάστες ξηρών καρπών, φιστικοβούτυρα σε διάφορες υφές και γεύσεις, αμυγδαλοβούτυρο, φουντουκοβούτυρο, αλλά και συσκευασμένους ξηρούς καρπούς σε διάφορες μορφές.
ελληνικές πρώτες ύλες. «Κυνηγάμε, κυρίως, τα ελληνικά προϊόντα. Ειδικά στους ξηρούς καρπούς, όπου μεγάλο μέρος είναι εισαγόμενο, θεωρούμε πολύ σημαντικό να στηρίζουμε την εγχώρια παραγωγή», υπογραμμίζει ο Νίκος. Η συνεργασία με άλλους παραγωγούς βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής τους. Μέσα από συνέργειες, μπορούν να προσφέρουν περισσότερα προϊόντα, να ενισχύσουν την γκάμα τους και να αποκτήσουν καλύτερη διαπραγματευτική δύναμη στην αγορά.
Καινοτομία και νέες ιδέες
Παράλληλα με την καθημερινή παραγωγή και εμπορία, η ομάδα αναζητά συνεχώς νέες ιδέες. «Υπάρχουν σχέδια για νέα προϊόντα, βασισμένα στο αράπικο φιστίκι, στο αμύγδαλο, στο φουντούκι και στο κάσιους», αποκαλύπτει. Στόχος είναι να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και να απευθύνονται σε ένα κοινό που αναζητά υγιεινές, ποιοτικές και γευστικές επιλογές. Το γεγονός ότι η οικογένεια έχει επενδύσει τόσο στη γνώση (με σπουδές στη γεωπονία) όσο και στην πράξη (με την καλλιέργεια και τη μεταποίηση), δημιουργεί ένα παράδειγμα που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα.
Ένα παράδειγμα για τον νέο αγρότη
Η ιστορία του Νίκου Μπάρδα και της οικογένειάς του είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς η αγροτική επιχειρηματικότητα μπορεί να αναπτυχθεί με όραμα και στρατηγική. Ξεκινώντας από μια βασική καλλιέργεια, εξελίχθηκαν σε μια καθετοποιημένη μονάδα με προϊόντα που βρίσκουν τον δρόμο τους σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Η στροφή στη μεταποίηση, η στήριξη της εγχώριας παραγωγής, η καινοτομία στα προϊόντα και η συνεργασία με άλλους παραγωγούς αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορεί να στηριχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας.
Πηγή: ypaithros.gr | Συντάκτης: Αποστολοπούλου Bικτωρία
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη του energy942.gr (φωτογραφίες από διαδίκτυο).