Ο Τύρναβος διαθέτει όχι μόνο ισχυρή αμπελουργική παράδοση, αλλά και τις βάσεις για ένα μέλλον που συνδυάζει τον οίνο, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και τον τουρισμό, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τον τόπο. Αυτή η αντίληψη αναδείχθηκε και στις διήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή, οι οποίες ήταν αφιερωμένες στις εμβληματικές τοπικές ποικιλίες Λημνιώνα και Μοσχάτο Τυρνάβου, με πρωτοβουλία της Ένωσης Οινοποιών & Αποσταγματοποιών Τυρνάβου και με την υποστήριξη του Δήμου Τυρνάβου.
Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου «Μαξίμ», στις 11:00, σε μια μεγάλη γιορτή. Όσοι βρέθηκαν στο «Μαξίμ» έζησαν μια ξεχωριστή εμπειρία γεύσης και πολιτισμού, ενώ είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα εξαιρετικά κρασιά των οινοποιείων της περιοχής, γνωρίζοντας από κοντά τις δύο εμβληματικές ποικιλίες, που αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της αμπελουργικής ταυτότητας του Τυρνάβου.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο δημοσιογράφος-εισηγητής Νίκος Ιωαννίδης, που έχει καταγωγή και από τον Τύρναβο, αναφέρθηκε στη σημασία του οινοτουρισμού και του οικοτουρισμού, τονίζοντας ότι τέτοιες δράσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλός ανάπτυξης. Επικαλούμενος σχετική έρευνα, σημείωσε πως στην Ιταλία ο μέσος οινοτουρίστας δαπανά περίπου 90 ευρώ ημερησίως, ποσό αντίστοιχο με αυτό που δαπανά στην Ελλάδα ένας τουρίστας για διαμονή και βασικές ανάγκες, επισημαίνοντας ότι η οργανωμένη ανάπτυξη του οινοτουρισμού μπορεί να αυξήσει ουσιαστικά το οικονομικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής, ο οποίος αναφέρθηκε στη βαθιά σύνδεση του Τυρνάβου με το αμπέλι και τις τοπικές ποικιλίες, τονίζοντας πως «το Μοσχάτο Τυρνάβου είναι σήμα κατατεθέν της περιοχής, γνωστό και αναγνωρίσιμο πανελλαδικά και διεθνώς, ενώ η Λημνιώνα αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι η γη μας μπορεί να δώσει κρασιά υψηλής αξίας, με ταυτότητα και προοπτική».
Η Ένωση Οινοποιών & Αποσταγματοποιών Τυρνάβου εκπροσωπεί σήμερα 13 παραγωγούς και καλύπτει σχεδόν το σύνολο της οινικής και αποσταγματικής παραγωγής της περιοχής, συνεχίζει να εργάζεται για την ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση της οινοτουριστικής ανάπτυξης, καθιστώντας τον Τύρναβο σημείο αναφοράς στον ελληνικό και τον διεθνή οινικό χάρτη.
Πηγή: ypaithros.gr | Συντάκτης: Ρούστας Γιώργος
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη του energy942.gr (φωτογραφίες από διαδίκτυο).


























