Μουσικά Νέα

Published on Φεβρουάριος 19th, 2021 | by Energy Radio 94.2

Πως η μουσική μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε ικανοποίηση

Όλοι αγαπούμε εκείνη τη στιγμή, όταν βρισκόμαστε στο αυτοκίνητο και έχουμε ανοιχτό το ραδιόφωνο, όταν πηγαίνουμε σε κάποια συναυλία ή απλά καθόμαστε στον καναπέ και ακούμε το αγαπημένο μας τραγούδι. Αμέσως πλημμυρίζουμε με ευχάριστα συναισθήματα, χαρούμενες αναμνήσεις και απολαμβάνουμε τη στιγμή αυτή. Η μουσική αποτελεί έναν κλασικό τρόπο ψυχαγωγίας ανάμεσα σε τόσους άλλους, όπως είναι οι τέχνες, αλλά και πιο απλά και καθημερινά πράγματα, όπως το να παρακολουθεί κανείς κάποιο όμορφο και απολαυστικό βίντεο στο YouTube ή να παίζει στο casino.netbet.gr, σε άλλους ιστότοπους τα αγαπημένα του παιχνίδια.

Τα συναισθήματα που δημιουργεί μουσική

Η μουσική, ωστόσο, μας κάνει να αισθανθούμε πιο έντονα ορισμένα συναισθήματα. Περίπου οι μισοί άνθρωποι ανατριχιάζουν όταν ακούνε μουσική. Ειδικοί στον τομέα των επιστημών του νευρικού συστήματος από τη Γαλλία, εντόπισαν πως η μουσική συνδέεται με πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου και λειτουργεί ενεργοποιώντας ανταμοιβές στο σύστημα ικανοποίησης των αισθήσεών μας.

Οι ερευνητές σάρωσαν τους εγκεφάλους 18 συμμετεχόντων στο πείραμα που αισθάνονται τακτικά να ανατριχιάζουν όταν ακούν τα αγαπημένα τους μουσικά κομμάτια. Στο ερωτηματολόγιο που τους δόθηκε, τους ζητήθηκε να σημειώσουν πότε ένιωθαν να ανατριχιάζουν και να βαθμολογήσουν την ικανοποίησή τους ανά περίπτωση. Οι συμμετέχοντες στο πείραμα κατέγραψαν με μεγάλη ακρίβεια τις στιγμές εκείνες με τα πιο έντονα τα συναισθήματα, όμως οι περισσότερες περιπτώσεις στις οποίες ανατρίχιασαν συνέβαιναν και σε στιγμές που δεν περίμενε κανείς εκ των προτέρων να συμβεί κάτι τέτοιο.

Οι εμπειρίες των συμμετεχόντων

Τη στιγμή που οι συμμετέχοντες ένιωθαν να ανατριχιάζουν, οι ερευνητές ανακάλυπταν συγκεκριμένη ηλεκτρική δραστηριότητα στον τροχιακό φλοιό του εγκεφάλου, σε μία συμπληρωματική περιοχή και σε ένα σημείο του δεξιού λοβού που είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία της μουσικής. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου λειτουργούν συμπληρωματικά για την επεξεργασία της μουσικής, για την ενεργοποίηση του συστήματος ανταμοιβών με την απελευθέρωση ντοπαμίνης. Πρόκειται για μία ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε πολύ όμορφα. Μαζί με την προσμονή του αγαπημένου σημείου ενός τραγουδιού, η διαδικασία αυτή μας κάνει να ανατριχιάζουμε.

Η μουσική και τα συναισθήματά μας

Το εκπληκτικό είναι πως η μουσική φαίνεται να μην έχει βιολογικά οφέλη. Παρόλα αυτά η απελευθέρωση της ντοπαμίνης με τη διαδικασία επεξεργασίας της μουσικής και της ικανοποίησης που μας προσφέρει, υποδεικνύει πως υπάρχει μία αρχαία λειτουργία την οποία έχει κληρονομήσει μέχρι σήμερα το ανθρώπινο είδος. Καθώς περιμένουμε να ακούσουμε την αγαπημένη μας μελωδία, ο εγκέφαλός μας απασχολείται με το να προβλέπει το μέλλον και απελευθερώνει ντοπαμίνη. Αν το δούμε εξελικτικά, το να προβλέπει ο οργανισμός μας τι θα συμβεί στη συνέχεια είναι απαραίτητη διαδικασία για την επιβίωσή μας. Η ικανοποίηση που προσφέρει η μουσική αποτελεί ένα ενδιαφέρον φαινόμενο, το οποίο θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, ώστε να κατανοήσουμε γιατί η μουσική κάνει τον οργανισμό μας να αυτο-επιβραβεύεται και να δούμε πόσο σημαντική είναι τελικά η μουσική στην καθημερινή μας ζωή.

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 18 συμμετεχόντων, 11 γυναικών και 7 ανδρών. Η μέση ηλικία ήταν 40 έτη από μουσικόφιλους που βίωναν συχνά καταστάσεις ανατριχίλας όταν άκουγαν μουσική. Οι περισσότεροι μάλιστα είχαν και μουσικές δεξιότητες. Ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα πραγματοποιούνταν κατά τη διάρκεια ακρόασης 15 λεπτών από τα πιο αγαπητά κομμάτια των συμμετεχόντων. Ενώ άκουγαν τη μουσική, έπρεπε να βαθμολογούν το πόσο ικανοποιημένοι αισθάνονταν και τα σημεία στα οποία ένιωθαν ανατριχίλα. Συνολικά καταγράφηκαν 305 ανατριχίλες με μέση διάρκεια περίπου 9 δευτερόλεπτα. Τα ευρήματα δείχνουν έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές που στο παρελθόν είχαν συνδεθεί από άλλους ερευνητές με την ικανοποίηση στη μουσική.


About the Author

Δραστήριος, μοδάτος ενημερωμένος και... πολύ μουσικός τύπος!



Back to Top ↑
  • Ακούστε μας ζωντανά