Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η καθηγήτρια Encarna Gomez, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μούρθια, το οποίο έχει αναλάβει το επιστημονικό κομμάτι του έργου. Η ίδια τόνισε ότι το έργο απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα του κρασιού οι οποίες μπορούν να δουν σε πρακτική εφαρμογή τις τεχνολογίες που εφαρμόζονται πριν αποφασίσουν να επενδύσουν σε αυτές. Επίσης, εξήγησε ότι είναι σημαντικό τα αποτελέσματα του έργου να φτάσουν στους αγρότες και στους οινοποιούς έτσι ώστε το έργο να συνεχίσει να προσφέρει οφέλη και μετά την ολοκλήρωσή του.
Με τη σειρά της η εκπρόσωπος της Agrovin, Laura Perez-Bustos αναφέρθηκε διεξοδικά στις τεχνολογίες που εφαρμόζονται μέσα στο πιλοτικό οινοποιείο που έχει δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι μέσω της ενσωμάτωσης καινοτόμων σταδίων επεξεργασίας και στη συνέχεια της ψηφιοποίησής τους, το SMARTWINERY βελτιώνει τον έλεγχο βασικών παραμέτρων του κρασιού (εξέλιξη της ζύμωσης, δυναμικό οξειδοαναγωγής του κρασιού, επίπεδα SO2 κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας) και επιταχύνει βασικά στάδια της παραγωγικής διαδικασίας (π.χ. εκχύλιση των επιθυμητών συστατικών του σταφυλιού: μεγαλύτερη αύξηση των φαινολογικών ενώσεων, των πολυσακχαριτών και των χαρακτηριστικών αρωμάτων της ποικιλίας του σταφυλιού, σταθεροποίηση του κρασιού κατά την παλαίωση). Επομένως, το SMARTWINERY επιτρέπει τον διπλασιασμό της δυναμικότητας της επεξεργασίας στην ίδια εγκατάσταση, για παράδειγμα επεξεργασία περισσότερων κιλών σταφυλιών ταυτόχρονα καθώς και εξοικονόμηση χώρου λόγω μεγαλύτερης χρήσης των εγκατεστημένων αποθετηρίων).
Στη συνέχεια η Paula Pérez Porras από το Πανεπιστήμιο της Μούρθια αναφέρθηκε στα μέχρι τώρα δεδομένα από την πρώτη οινοποίηση που έχει ολοκληρωθεί στο ψηφιοποιημένο οινοποιείο, τονίζοντας ότι πραγματοποιήθηκε ανάλυση των βασικών παραμέτρων και σύγκριση με τη χειρόγραφη καταγραφή τους. Η ίδια τόνισε ότι υπήρχε εντατικοποίηση της γεύσης και πιο δυνατό αρωματικό προφίλ.
Τον κύκλο των παρουσιάσεων έκλεισε ο Οδυσσέας Σέκκας, υπεύθυνος τεχνικής διαχείρισης έργων στη NEUROPUBLIC, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο που έχει η εταιρεία στο συγκεκριμένο έργο καθώς και στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα δεδομένα που καταγράφονται από τους αισθητήρες. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία έχει αναλάβει την ανάπτυξη και υλοποίηση της πλατφόρμας διαχείρισης δεδομένων, η οποία αποτελεί κεντρικό στοιχείο του στόχου του έργου για τη δημιουργία ενός έξυπνου data-driven οινοποιείου.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με γευσιγνωσία των παραγόμενων κρασιού από την ψηφιοποιημένη μονάδα του έργου SMARTWINERY.
Πηγή: ypaithros.gr | Συντάκτης: Αποστολοπούλου Bικτωρία
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη του energy942.gr (φωτογραφίες από διαδίκτυο).


























