Τον αττικό αμπελώνα ως στρατηγικό πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της αναπτυξιακής προοπτικής της Αττικής ανέδειξε ο περιφερειάρχης, Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας πρόσφατα στην εκδήλωση «Τα κρασιά της Αττικής – Η αναγέννηση ενός εμβληματικού αμπελώνα».
Στοχευμένες δράσεις εξωστρέφειας
Από το βήμα της εκδήλωσης, παρουσία εκπροσώπων του οινικού κλάδου, υπογράμμισε τη σταθερή βούληση της περιφέρειας να στηρίξει έμπρακτα τους οινοπαραγωγούς, μέσα από στοχευμένες πολιτικές εξωστρέφειας, επενδύσεις σε υποδομές και τη σύνδεση του οίνου με τον τουρισμό και το συνολικό brand της Αττικής. Ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε τις στοχευμένες παρεμβάσεις της περιφέρειας για τη στήριξη του κλάδου, επισημαίνοντας ότι από την πρώτη στιγμή τέθηκε ως προτεραιότητα η ενίσχυση των ανθρώπων της παραγωγής «με σχέδιο, συνέπεια, σαφείς στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα».
Στο πεδίο της διεθνούς εξωστρέφειας, όπως επεσήμανε, η Περιφέρεια Αττικής ενέταξε για πρώτη φορά στο ετήσιο πρόγραμμα προβολής διεθνείς οινικές εκθέσεις, όπως η Wine Paris και η ProWein. Παράλληλα, όπως τόνισε, υλοποιήθηκαν στοχευμένα ευρωπαϊκά προγράμματα προβολής σε μεγάλες αγορές, με θετικά αποτελέσματα: Αύξηση 32% στην αναγνωρισιμότητα της ρετσίνας Αττικής και 17% στην εξαγωγική δυναμική των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά.
Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, «όλα αυτά δεν είναι εξαγγελίες, είναι πράξεις σε εξέλιξη», προσθέτοντας ότι ήδη σχεδιάζεται το νέο τριετές πρόγραμμα εξωστρέφειας με επέκταση των δράσεων σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.
Καινοτομία και συνέργειες
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χαρδαλιάς στη σύνδεση του αττικού αμπελώνα με τον τουρισμό και το συνολικό brand της Αττικής. «Ο οίνος δεν είναι μόνο οικονομικός δείκτης. Είναι πολιτισμός. Είναι τρόπος ζωής», ανέφερε, παρουσιάζοντας το concept “Athens Wine Routes”, που μετατρέπει την αμπελουργική κληρονομιά σε ολοκληρωμένη εμπειρία για τον επισκέπτη.
Στόχος της πρωτοβουλίας, όπως είπε, είναι να αναδειχθεί η Αττική ως μια μητροπολιτική περιφέρεια που συνδυάζει ιστορία, φύση, γαστρονομία και σύγχρονη αστική εμπειρία, με τον αττικό αμπελώνα να λειτουργεί ως «φυσικός πρεσβευτής φιλοξενίας και ταυτότητας». Ο περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη δεν περιορίζεται στην προβολή, αλλά στηρίζεται σε υποδομές και συνεργασίες. Αναφέρθηκε στο έργο άρδευσης 2.500 στρεμμάτων αμπελώνων και ελαιώνων στην Κερατέα, καθώς και στις δράσεις εκσυγχρονισμού οινοποιητικών επιχειρήσεων μέσω των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τόνισε, μάλιστα, ότι κεντρικό ρόλο σε αυτήν τη στρατηγική κατέχει η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Αττικής, με βασικό εταίρο την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα Αττικής (ΕΝΟΑΑ), καθώς «μόνο μέσα από τη συνεργασία, τη γνώση και τις συνέργειες μπορούμε να πάμε μπροστά», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Αττικής επενδύει με σταθερότητα και στρατηγικό σχεδιασμό σε ένα ενιαίο παραγωγικό οικοσύστημα που συνδέει τον πρωτογενή τομέα με τη μεταποίηση, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.
Στο πλαίσιο της ημερίδας, την οποία συντόνισε ο MW Master of Wine Γιάννης Καρακάσης, καταξιωμένοι οινοποιοί κατέθεσαν την εμπειρία και τις απόψεις τους πάνω στην «ήσυχη επανάσταση», που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στην οινοπαραγωγή της Αττικής, τις καινοτόμες στρατηγικές που ακολουθούν οι νέες γενιές παραγωγών, χαράσσοντας τον δρόμο του αττικού κρασιού προς το αύριο, καθώς και την υπεραξία του Σαββατιανού, του «πρωταγωνιστή», όπως είπε, του αττικού αμπελώνα.
Πηγή: ypaithros.gr | Συντάκτης: Θεοδωροπούλου Πόπη
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη του energy942.gr (φωτογραφίες από διαδίκτυο).


























