Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνεται η Υπουργική Απόφαση με την οποία εγκρίνεται η εγγραφή του στοιχείου «Ο κύκλος της φάβας στη νησιωτική Ελλάδα»
Η φάβα αποτελεί πανάρχαιο έδεσμα, που παραδοσιακά καταναλώνεται μέχρι σήμερα στα περισσότερα νησιά του ελληνικού χώρου. Παρασκευάζεται από σπασμένες κοτυληδόνες σπερμάτων (σπόρων) οσπρίων, τα οποία προέρχονται από τοπικές ποικιλίες πέντε βοτανικών ειδών (τρεις τύποι λαθουριού, ένα είδος μπιζελιού και ένα κουκιού). Οι αγρότες κάθε νησιού έχουν αναπτύξει τις δικές τους καλλιεργητικές τεχνικές και μεθόδους επεξεργασίας, σύμφωνα με την τοπική παράδοση.
Στην παραδοσιακή νησιωτική κοινωνία, η φάβα εντάσσεται τόσο στον καθημερινό όσο και στον εορταστικό διατροφικό κύκλο, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη διατροφική κουλτούρα. Περιβάλλεται, επίσης, από πλήθος λεκτικών και συμβολικών πρακτικών και εξακολουθεί να έχει σημαντική θέση τόσο στην τοπική κουζίνα όσο και στη σύγχρονη γαστρονομία.
Όπως αναφέρει η Υπουργική Απόφαση, το παρασκεύασμα της φάβας «αποτελεί βασικό προϊόν της διατροφικής κουλτούρας της νησιωτικής Ελλάδας, που συμβάλλει αφενός στην ενίσχυση και ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας των νησιωτικών περιοχών και αφετέρου στη διαφύλαξη και ενίσχυση της παραγωγικής ταυτότητας και της γευστικής μνήμης των νησιωτικών κοινοτήτων, καθώς και στη βιώσιμη ανάπτυξή τους».
Η εγγραφή αυτή αφορά όλα τα ελληνικά νησιά στα οποία καλλιεργούνται γεωργικά φυτά, από τους σπόρους των οποίων παρασκευάζεται η φάβα.
Την πρωτοβουλία και τον συντονισμό της διαδικασίας είχε η κα Πηνελόπη Μπεμπέλη, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βελτίωσης Φυτών & Γεωργικού Πειραματισμού και του Ινστιτούτου Φυτογενετικών Πόρων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πηγή: ypaithros.gr | Συντάκτης: ypaithros.gr
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Τα άρθρα που δημοσιεύονται εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ’ ανάγκην με την άποψη του energy942.gr (φωτογραφίες από διαδίκτυο).