Published on Φεβρουάριος 6th, 2024 | by Energy Radio 94.2
Ξαφνικοί σπασμοί στο σώμα: Κατανόηση του προβλήματος και των αιτιών που το προκαλούν
Οι μυϊκές συσπάσεις στο σώμα μας είναι κάτι φυσιολογικό και γίνονται κάθε φορά που περπατάμε, διαβάζουμε, καθόμαστε ή κάνουμε άσκηση. Για παράδειγμα, το κλείσιμο των ματιών, το άνοιγμα του στόματος ή το γύρισμα του λαιμού μπορεί να γίνονται ασυναίσθητα για κάποιο λόγο ή σε τακτά διαστήματα όταν κάποια άλλη νευρολογική αιτία το προκαλεί. Σε αυτή την περίπτωση, όταν οι μυϊκές συσπάσεις επαναλαμβάνονται ξαφνικά χωρίς λόγο, μπορεί να είναι ήπιοι έως ισχυροί ή ακόμα και εξουθενωτικοί. Συνήθως, η εμφάνιση αυτής της δυσλειτουργίας του νευρικού συστήματος οφείλεται στην αφυδάτωση, κόπωση ή στρες.
Μετά από μια έντονη γυμναστική ή πεζοπορία το σώμα μας μπορεί να αφυδατωθεί και ο οργανισμός μας να παρουσιάσει έλλειψη βασικών ηλεκτρολυτών, όπως το νάτριο και το κάλιο, οι οποίοι είναι καθοριστικοί για τη λειτουργία των μυών. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές συσπάσεις, ιδιαίτερα στα πόδια. Από την άλλη, η κόπωση που αισθανόμαστε, ειδικά μετά από μια σκληρή σωματική ή πνευματική εργασία, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να ελέγξει τους μυς του σώματος.
Η μάστιγα του αιώνα που είναι το χρόνιο στρες είναι ένας καταλυτικός παράγοντας που επηρεάζει την υγεία των νευρώνων και αυξάνει τον κίνδυνο της εμφάνισης μυϊκών σπασμών.
Κατά την άθληση μπορεί να υποστούμε κάποιον μυϊκό τραυματισμό. Αυτό μπορεί να επιφέρει κάποια βλάβη σε κάποιο νεύρο και να προκαλέσει φλεγμονή, πόνο και μυϊκό σπασμό, καθώς το σώμα προσπαθεί να προστατεύσει την πληγείσα περιοχή.
Άλλες καταστάσεις όπως κάποιες αυτοάνοσες παθήσεις, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Πάρκινσον και η νευροπάθεια μπορούν να επηρεάσουν τον έλεγχο του νευρικού συστήματος και των μυών, προκαλώντας συνεχόμενες συσπάσεις. Ο διαβήτης και οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών του σώματος και να αυξήσουν τον κίνδυνο των μυϊκών σπασμών.
Τα άτομα πού υποφέρουν από συνεχόμενους σπασμούς επιθυμούν να έχουν έναν νευρολόγο κοντά τους γιατί επιβάλλεται να έχουν συνεχόμενη ιατρική φροντίδα. Ενώ οι περιστασιακοί μυϊκοί σπασμοί είναι γενικά αβλαβείς, οι επίμονοι ή σοβαροί σπασμοί που επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητες ή προκαλούν σημαντική ενόχληση θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ισχυρές φαρμακευτικές αγωγές ή κάποιο χειρουργείο προκειμένου να καλυτερεύσει η κατάσταση του ασθενούς. Συνήθως αυτές οι σοβαρές καταστάσεις δεν μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν. Στο μέλλον όμως βλέπουμε ότι οι εξελίξεις της τεχνολογίας έχουν φέρει αρκετές αλλαγές στην θεραπεία των κατεστραμμένων νεύρων, με την σωστή αποκατάσταση και επαναλειτουργία. Εδώ η νανοτεχνολογία έχει παίξει μεγάλο ρόλο με τις πρόσφατες ανακαλύψεις που έχουν γίνει όσον αφορά μια καινούργια ουσία που ονομάζεται γραφένιο και βοηθάει στην ανάπλαση των νευρώνων. Μελλοντικά μπορεί να δούμε να θεραπεύονται ακόμα και ασθενείς από βέβαιη παράλυση.
Εάν οι μυϊκοί σας σπασμοί συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, όπως:
- Αδυναμία ή μούδιασμα στους προσβεβλημένους μύες
- Απώλεια συντονισμού
- Μυϊκή αδυναμία ή ατροφία
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
- Πόνος ή δυσφορία
Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια αναζητώντας νευρολόγος δίπλα μου, καθώς αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν μια πιο σοβαρή υποκείμενη πάθηση.
Πρόληψη μυϊκών σπασμών
Διατηρήστε τη σωστή ενυδάτωση πίνοντας άφθονο νερό όλη την ημέρα.
Επιδιώξτε να κοιμάστε από 7 έως 8 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ για να βοηθήσετε τον οργανισμό να ξεκουράσει τους ταλαιπωρημένους μυς και γενικά τον οργανισμό.
Βρείτε υγιεινούς τρόπους διαχείρισης του στρες, όπως γυμναστική, ποδηλασία η πεζοπορία στη φύση.
Η προθέρμανση των μυών σας πριν από τη σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών και μυϊκών σπασμών.
Το κρύο ντους μετά την άσκηση βοηθά το σώμα να επιστρέψει σταδιακά στην φυσική του κατάσταση, μειώνοντας τον κίνδυνο για κράμπες και σπασμούς.
Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη παρέχει στο σώμα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη μυϊκή λειτουργία.